BLIK OP BESCHIKBARE BASIS- & EXTRA ONDERSTEUNING BINNEN EEN SAMENWERKINGSVERBAND

PI Research voert momenteel een onderzoek uit naar de inhoud, totstandkoming en toegankelijkheid van schoolondersteuningsprofielen in een samenwerkingsverband. Het onderzoek geeft breed zicht op het palet aan basis- en extra ondersteuning dat de scholen bieden. Ook is er aandacht voor de inrichting van de zorgstructuur in scholen, aangezien dit een randvoorwaarde is voor het handig signaleren en toeleiden tot de eventuele beschikbare extra ondersteuning.

De vernieuwde schoolondersteuningsprofielen van alle scholen binnen dit samenwerkingsverband vormen de basis voor het onderzoek. Hierdoor kan efficiënt onderzoek gedaan worden, zonder de scholen extra te belasten.

Het samenwerkingsverband krijgt op deze manier een overstijgend beeld van het pallet aan onderwijsondersteuning dat alle scholen gezamenlijk bieden en de manier waarop binnen de scholen wordt gesignaleerd het begeleiden van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften georganiseerd is. Deze informatie geeft het samenwerkingsverband handvatten om bij te sturen waar nodig.

Het schoolondersteuningsprofiel is geen plan maar een levend document; een beschrijving van dat wat er is. De scholen binnen dit samenwerkingsverband hebben kortgeleden hun schoolondersteuningsprofielen geëvalueerd en bijgesteld. Idealiter hebben zij dat gedaan in samenspraak, waarbij schoolteam, ouders en leerlingen kunnen meedenken. In de praktijk is dit niet altijd even makkelijk gebleken.

De toegankelijkheid van het schoolondersteuningsprofiel is eveneens van belang. Of betrokkenen de informatie uit dit plan kunnen benutten hangt af van of zij deze informatie makkelijk kunnen inzien en begrijpen. Daarom focust dit onderzoek ook op de mate waarin de vernieuwde schoolondersteuningsprofiel bruikbaar en toegankelijk zijn voor gebruikers.

In dit onderzoek wordt dus naast de inhoud van de schoolondersteuningsprofielen gekeken naar hoe het nieuwe schoolondersteuningsprofiel tot stand is gekomen en wat hierbij succesfactoren zijn geweest. Zo leren de scholen binnen het samenwerkingsverband van hun gezamenlijke ervaringen. Wanneer het schoolondersteuningsprofiel opnieuw herzien moet worden, kan deze kennis weer gebruikt worden om deze herziening op een zo effectief en efficiënt mogelijke manier te laten gebeuren.

Het eindrapport van dit onderzoek wordt in maart 2021 verwacht.