EFFECTIEVE HULP BIEDEN AAN JONGEREN met ernstige gedragsproblemen op het juiste moment
Hoe herkennen lokale teams op tijd deze gezinnen en welke vorm van hulp is dan het meest passend? Welke uitdagingen komen we tegen en hoe kan de samenwerking tussen de lokale teams en de specialistische gezinsinterventies voor deze jongeren worden verbeterd? Op 9 juni vindt het congres ‘De juiste hulp op het juiste moment?’ plaats waarin antwoord op deze vragen wordt gegeven.
Datum: 9 juni 2016
Tijd: 8.45 tot 16.30 uur
Locatie: de Bascule, Academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie
Rijksstraatweg 145 in Duivendrecht
De kosten van het congres bedragen 45 euro.
Iedere gemeente kampt met jongeren die zich antisociaal gedragen en zorgen voor overlast. Sommige van deze jongeren hebben al intensief contact met de politie, voor anderen lijkt dit slechts een kwestie van tijd. Vaak zijn deze jongere onderdeel van kwetsbare gezinnen, waarbij er problemen zijn op meerdere levensgebieden (financiën, gezondheidsproblemen, psychosociale/psychiatrische problematiek, verstandelijke beperking, middelenmisbruik, zelf contact met justitie, etc.). Hoe eerder deze gezinnen geholpen worden met een passend aanbod, hoe groter de kans dat de jongere en zijn gezin weer op een positieve manier kunnen participeren in de maatschappij.
Bij het bieden van hulp aan deze gezinnen is het uitgangspunt: zo snel mogelijk effectieve hulp dichtbij. Naast het tijdig herkennen van deze gezinnen, vraagt dit om een goede inschatting van een passend aanbod. Zo licht als mogelijk, zo intensief als noodzakelijk is hierbij het devies.
Hoe zorgen we ervoor dat we deze gezinnen op tijd herkennen, zodat ze snel de juiste hulp krijgen? Wanneer kies je voor stepped care en wanneer kies je gelijk voor een meer intensievere vorm van hulp? Welke problematiek signaleren gemeentes en wat is er nodig om deze gezinnen zo goed mogelijk te helpen? Hoe kan het lokale team na afsluiting van de behandeling het gezin ondersteunen om de bereikte veranderingen vast te houden?
Bij al deze vragen speelt actieve samenwerking tussen lokale teams en de uitvoerders van specialistische gezinsinterventies een cruciale rol. Tijdens het congres wordt duidelijk hoe we de gezamenlijke zorg voor deze gezinnen kunnen verbeteren.
In het ochtendprogramma zullen diverse sprekers vanuit onder andere de gemeente en wetenschappelijk onderzoek hun licht laten schijnen op de hulp voor deze gezinnen binnen het getransformeerde jeugddomein. Ook worden ervaringen gedeeld vanuit Noorwegen over de succesvolle samenwerking tussen lokale teams en aanbieders van specialistische gezinsbehandelingen in deze landen.
Het middagprogramma bestaat uit verschillende workshops. Hierin kunt u verder kennis maken met de effectieve gezinsinterventies Relationele Gezinstherapie, Forensische Ambulante Systeemtherapie (FAST) en Multidimensionele familietherapie (MDFT) en de manieren waarop deze worden doorontwikkeld om nog beter aan te sluiten bij vragen vanuit de praktijk. Ook zal er een workshop worden gegeven vanuit de samen DOEN teams en Ouder-en Kindteams (Gemeente Amsterdam). Hierin wordt duidelijk gemaakt hoe de gezinnen tijdig worden herkend en worden doorverwezen naar de juiste hulp, hoe er samen wordt gewerkt met gezinsinterventies en wat hierbij knelpunten en mogelijke oplossingen zijn.De dag wordt afgerond met een paneldiscussie over mogelijke vervolgstappen om de samenwerking en aansluiting bij de gezinnen verder te verbeteren.
Accreditatie wordt aangevraagd bij:
- Registerplein
- SKJ, Stichting Kwaliteitsregister Jeugd
Het aantal deelnemers aan het congres is beperkt. Wees er snel bij! Na inschrijving ontvangt u een bevestiging van deelname indien er voldoende plek is.