WERKEN AAN ZELFREDZAAMHEID? competentiegericht begeleiden werkt!

Uit praktijkonderzoek naar de uitvoering van Competentie Gericht Begeleiden (CGB) bij de Kessler Stichting komt naar voren dat de zelfredzaamheid van cliënten toe neemt die deze vorm van begeleiding ontvangen.

PI Research heeft een procesevaluatie uitgevoerd naar CompetentieGericht Begeleiden bij de Kessler Stichting, een organisatie voor maatschappelijke opvang. Hierbij staat de vraag centraal hoe de methodiek wordt uitgevoerd bij de Kessler Stichting versus hoe de methodiek in theorie zou moeten worden uitgevoerd. Daarnaast is onderzocht of cliënten na afloop van hun begeleidingstraject zelfredzamer functioneerden op een aantal specifieke levensdomeinen. Tot slot is de tevredenheid van de cliënten over de begeleiding onderwerp van onderzoek geweest.

Voor het onderzoek zijn bestaande gegevens benut. Dat wil zeggen dat de cliënten en medewerkers zo min mogelijk zijn belast met aanvullende dataverzameling. Met behulp van trajectplan-analyse, CQ-gegevens (systematische cliënttevredenheidsmetingen die de Kessler Stichting standaard uitvoert) en interviews met medewerkers zijn de onderzoeksvragen beantwoord.

De resultaten van het praktijkonderzoek lieten zien dat de methodiek grotendeels werd uitgevoerd zoals bedoeld. Een aandachtspunt bleek de manier waarop doelen worden geformuleerd: het bleek voor medewerkers met name nog lastig om de doelen zo te formuleren dat zij gericht waren op positief en concreet gedrag (en niet het afwezig zijn van ongewenst gedrag). Daarnaast zijn er een aantal hulpmiddelen binnen de methodiek die nog weinig gebruikt worden, zoals de schaalvraag en de kosten-batenanalyse.

Uit het onderzoek bleek daarnaast dat cliënten bij afsluiting van hun begeleidingstraject significant vooruit zijn gegaan in zelfredzaamheid op de levensdomeinen Inkomen, Dagbesteding, Huisvesting, Fysieke Gezondheid, Algemeen Dagelijkse Levensvaardigheden en Sociaal Netwerk. De cliënttevredenheid was over de gehele linie goed te noemen. Cliënten bleken vooral tevreden te zijn over de bereikbaarheid van de begeleiders, de omgang met en deskundigheid van de begeleiders en het feit dat ze zelf veel invloed hebben op de inhoud van hun begeleidingsplan. Het gehele rapport kunt u lezen via deze link.